Staghorn coral in American Samoa is a ghostly white after expelling its colourful algae.
Catlin Seaview Survey
Ozeane: Weltweit verlieren Korallen ihre Farben
Aus bunt wird blass: In den Weltmeeren findet zurzeit eine globale Korallenbleiche statt, berichtet die amerikanische Ozeanbehörde NOAA. Hohe Wassertemperaturen greifen die Riffe an, sodass sie ihre Farbe verlieren und die Korallen mit der Zeit absterben. Es sei die dritte globale Korallenbleiche seit Beginn der Aufzeichnungen.
Das Problem: Korallen brauchen Algen zum Überleben. Diese liefern ihnen Energie durch Fotosynthese und verleihen ihnen ihre Farbe. Wird das Meerwasser jedoch zu warm, wird aus der Symbiose eine Feindbeziehung: Die Algen produzieren dann vermehrt Giftstoffe. Um sich selbst zu schützen, stoßen die Korallen die Algen ab und verlieren damit neben ihrer Farbe auch ihre wichtigste Nahrungsquelle. Laut NOAA begann die aktuelle Korallenbleiche vor gut einem Jahr im Nordpazifik und breitete sich 2015 auf den Südpazifik und den Indischen Ozean aus. Nun erreicht sie die US-amerikanischen Küsten und die Karibik, wo sich aktuell das Wasser aufwärmt. "Was uns wirklich besorgt, ist, dass dies schon seit über einem Jahr passiert, und unsere Modelle sagen voraus, dass es möglicherweise noch bis 2016 andauern wird", sagt NOAA-Forscher Mark Eakin.
Nach etwa zwei Monaten sind die Korallen tot
Nach einer leichten Bleiche können sich die Nesseltiere wieder erholen. Bleiben Algen allerdings länger als ungefähr zwei Monate fern, sterben Korallen ab. Die Forscher befürchten, dass der starke El Niño im kommenden Jahr abermals die Temperaturen im Indischen Ozean und im südöstlichen Pazifik in die Höhe treibt - und damit den Korallen weiter zusetzt.
Sterben die Tiere massenhaft ab, könnten ganze Riffe zusammenbrechen, so die Befürchtung. Damit wäre ein wichtiger Schutzwall, der Stürme vor der Küste abbremst, in Gefahr. Außerdem schrumpft mit den sterbenden Korallen auch der Lebensraum vieler Fische. "Wir müssen lokal handeln und global denken, um dieser Bleiche zu begegnen", sagt Jennifer Koss von NOAA. Lokal würden die Korallen beispielsweise durch Verschmutzungen vom Land gefährdet oder durch umweltschädigende Fischereipraktiken. Um das Problem auf lange Sicht zu lösen, müsse der Klimawandel besser erforscht werden.
Die NOAA wertet die aktuelle Bleiche als dritte globale, die jemals beobachtet wurde. Die erste fand 1998 infolge eines starken El Niño statt, dem eine ebenso starke La-Niña-Phase folgte. Die zweite Bleiche ereignete sich 2010.
Das Problem: Korallen brauchen Algen zum Überleben. Diese liefern ihnen Energie durch Fotosynthese und verleihen ihnen ihre Farbe. Wird das Meerwasser jedoch zu warm, wird aus der Symbiose eine Feindbeziehung: Die Algen produzieren dann vermehrt Giftstoffe. Um sich selbst zu schützen, stoßen die Korallen die Algen ab und verlieren damit neben ihrer Farbe auch ihre wichtigste Nahrungsquelle. Laut NOAA begann die aktuelle Korallenbleiche vor gut einem Jahr im Nordpazifik und breitete sich 2015 auf den Südpazifik und den Indischen Ozean aus. Nun erreicht sie die US-amerikanischen Küsten und die Karibik, wo sich aktuell das Wasser aufwärmt. "Was uns wirklich besorgt, ist, dass dies schon seit über einem Jahr passiert, und unsere Modelle sagen voraus, dass es möglicherweise noch bis 2016 andauern wird", sagt NOAA-Forscher Mark Eakin.
Nach etwa zwei Monaten sind die Korallen tot
Nach einer leichten Bleiche können sich die Nesseltiere wieder erholen. Bleiben Algen allerdings länger als ungefähr zwei Monate fern, sterben Korallen ab. Die Forscher befürchten, dass der starke El Niño im kommenden Jahr abermals die Temperaturen im Indischen Ozean und im südöstlichen Pazifik in die Höhe treibt - und damit den Korallen weiter zusetzt.
Sterben die Tiere massenhaft ab, könnten ganze Riffe zusammenbrechen, so die Befürchtung. Damit wäre ein wichtiger Schutzwall, der Stürme vor der Küste abbremst, in Gefahr. Außerdem schrumpft mit den sterbenden Korallen auch der Lebensraum vieler Fische. "Wir müssen lokal handeln und global denken, um dieser Bleiche zu begegnen", sagt Jennifer Koss von NOAA. Lokal würden die Korallen beispielsweise durch Verschmutzungen vom Land gefährdet oder durch umweltschädigende Fischereipraktiken. Um das Problem auf lange Sicht zu lösen, müsse der Klimawandel besser erforscht werden.
Die NOAA wertet die aktuelle Bleiche als dritte globale, die jemals beobachtet wurde. Die erste fand 1998 infolge eines starken El Niño statt, dem eine ebenso starke La-Niña-Phase folgte. Die zweite Bleiche ereignete sich 2010.
(source)
This fire coral in Bermuda bleached as Atlantic waters warmed in recent months
Catlin Seaview Survey
Corals worldwide hit by bleaching
Warm ocean waters combine with El Niño to turn reefs a stark white.
From Hawaii to Papua New Guinea to the Maldives, coral reefs are bleaching — in so many regions that the US National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) officially declared a global bleaching event on 8 October. The event, the third in recorded history, is expected to grow worse in coming months.
Warm ocean temperatures, linked to climate change and a strengthening El Niño weather pattern, have triggered reefs to expel the algae that colour them. Reefs in parts of the Pacific, the Indian and the Atlantic oceans have now turned white. By the end of the year, the bleaching could affect more than a third of the world’s coral reefs and kill more than 12,000 square kilometres of them, NOAA estimates.
“We’re in shock and awe of what’s happening,” says Ove Hoegh-Guldberg, a marine scientist at the University of Queensland in Brisbane, Australia. “It’s a doozy of an event.”
Bleached corals are more vulnerable to stressors such as disease that can kill them. In 1998, the biggest bleaching event in history led to the death of 16% of the world’s coral reefs.
Warm ocean temperatures, linked to climate change and a strengthening El Niño weather pattern, have triggered reefs to expel the algae that colour them. Reefs in parts of the Pacific, the Indian and the Atlantic oceans have now turned white. By the end of the year, the bleaching could affect more than a third of the world’s coral reefs and kill more than 12,000 square kilometres of them, NOAA estimates.
“We’re in shock and awe of what’s happening,” says Ove Hoegh-Guldberg, a marine scientist at the University of Queensland in Brisbane, Australia. “It’s a doozy of an event.”
Bleached corals are more vulnerable to stressors such as disease that can kill them. In 1998, the biggest bleaching event in history led to the death of 16% of the world’s coral reefs.
Poor prognosis
The current event began in 2014 in parts of the Pacific — including the Hawaiian Islands, which experienced mass coral bleaching around multiple islands. Global ocean temperatures last year were nearly 0.6 degrees Celsius higher than the twentieth-century average, a record high. “We came into 2015 with very warm oceans, and now we have a full-formed El Niño coming,” says Mark Eakin, coordinator of NOAA’s Coral Reef Watch programme, run out of Washington DC.
To top it all off, a warm mass of water dubbed 'the blob' has been shuttling back and forth across the northern Pacific for the past several months, also helping to keep temperatures high. (It is unclear whether the blob is linked to climate change or other large-scale atmospheric patterns.)
“The temperatures we’re seeing are anomalies, and have the potential to dramatically impact the integrity of reefs around the world,” says Ruth Gates, a marine biologist at the Hawaii Institute of Marine Biology in Kaneohe.NOAA models suggest that by mid-2016, the bleaching will have spread even further through most of the world’s coral-bearing regions, extending across nearly all of the Indian Ocean and the South Pacific.
NOAA uses data on sea-surface temperature, gathered by its Polar-orbiting Operational Environmental Satellites, to produce global maps depicting where waters are warm enough to trigger bleaching. Local marine scientists, volunteers and others — under the umbrella of monitoring groups such as Reef Check in Marina del Rey, California — then go out to inspect the conditions where bleaching may be happening.
The current coral bleaching event began last year in the Pacific Ocean.
This reef in American Samoa was healthy in December 2014 (left) but had
lost its characteristic colour in February 2015 (right).
Catleen Seaview Survey
Private eyes
A privately funded venture, the XL Catlin Seaview Survey, has been mapping reefs in 26 countries since 2012. Among other technologies, it uses a high-resolution camera attached to an underwater scooter to quickly compile 360-degree images of reefs.
This effort should help scientists to document mass bleaching during the present event better than during the last one, which happened in 2010. The Global Coral Reef Monitoring Network, an international government-based initiative, was reorganized in 2008 and shifted from gathering data on reefs to preparing reports on the basis of data from others. As a result, there was not a full network in place during 2010 to monitor coral status, Eakin says. “We’re not going to let this one slip by,” he adds.
Marine scientists need to document long-term changes to corals in many regions to understand how reefs might survive bleachings, says Gates. In a bay off the island of Oahu in Hawaii, some corals that experienced bleaching in 2014 surprisingly managed to reproduce this year, even with back-to-back bleachings. And earlier this year, a Nature paper1 reported that 12 out of 21 reefs studied in the Seychelles managed to mostly recover after the devastating bleaching of 1998.
But Hoegh-Guldberg notes that bleaching events may now be coming too quickly, giving corals no time to recover between them. “Reefs, like rainforests, take time,” he says. And other factors, such as ocean acidification, are also stressing corals to the point that decades from now, reef communities will look and function much differently than they do today, says Cheryl Logan, a marine biologist at California State University, Monterey Bay, in Seaside.
(source)
Please note, both articles were published on 8 October 2015, due to the relevance I have decided to publish them in my blog in their original version, they are informative and well written and will allow a better follow up for the situation in our region.
I still remember the first bleaching in the Seychelles. I was shocked to see so many corals within a short period dying then. In Rodrigues we were at that time "a bit better off", if I remember correctly only about 35-40% were affected then as the water temperature did not get so high as in other areas of the Indian Ocean.I will try to find more reliable data about Rodrigues and Mauritius and will come back to this topic.
A privately funded venture, the XL Catlin Seaview Survey, has been mapping reefs in 26 countries since 2012. Among other technologies, it uses a high-resolution camera attached to an underwater scooter to quickly compile 360-degree images of reefs.
This effort should help scientists to document mass bleaching during the present event better than during the last one, which happened in 2010. The Global Coral Reef Monitoring Network, an international government-based initiative, was reorganized in 2008 and shifted from gathering data on reefs to preparing reports on the basis of data from others. As a result, there was not a full network in place during 2010 to monitor coral status, Eakin says. “We’re not going to let this one slip by,” he adds.
Marine scientists need to document long-term changes to corals in many regions to understand how reefs might survive bleachings, says Gates. In a bay off the island of Oahu in Hawaii, some corals that experienced bleaching in 2014 surprisingly managed to reproduce this year, even with back-to-back bleachings. And earlier this year, a Nature paper1 reported that 12 out of 21 reefs studied in the Seychelles managed to mostly recover after the devastating bleaching of 1998.
But Hoegh-Guldberg notes that bleaching events may now be coming too quickly, giving corals no time to recover between them. “Reefs, like rainforests, take time,” he says. And other factors, such as ocean acidification, are also stressing corals to the point that decades from now, reef communities will look and function much differently than they do today, says Cheryl Logan, a marine biologist at California State University, Monterey Bay, in Seaside.
(source)
Please note, both articles were published on 8 October 2015, due to the relevance I have decided to publish them in my blog in their original version, they are informative and well written and will allow a better follow up for the situation in our region.
I still remember the first bleaching in the Seychelles. I was shocked to see so many corals within a short period dying then. In Rodrigues we were at that time "a bit better off", if I remember correctly only about 35-40% were affected then as the water temperature did not get so high as in other areas of the Indian Ocean.I will try to find more reliable data about Rodrigues and Mauritius and will come back to this topic.
Sources and all credits:
- Ozeane: Weltweit verlieren Korallen ihre Farben/Spiegel/ 08.10.2015
- Corals worldwide hit by bleaching/nature 08.10.2015 (Alexandra Witze)
1 Kommentar:
Liebe Birgit,
die Umweltschäden beschränken sich nicht auf die Erdoberfläche, sondern setzen sich schon seit vielen Jahren in den Meeren fort mit noch unabsehbaren Folgen.
Für kleine Inseln ist das Korallensterben und dem damit verbundenen Wegfall der Schutzwallfunktion aber wirklich dramatisch.
Man kann nur hoffen, dass u.a. El Nino mal einige Jahre länger ausbleibt.
Hier gab es schon erste Nachtfröste und die ersten Kranichzüge habe ich vorgestern schon gen Süden ziehen sehen. Wer weiß, irgendwann überwintern sie vielleicht schon in Europa?
Liebe Grüße
Britta-Gudrun
Kommentar veröffentlichen